tauge kaya dengan vitamin, mineral, asid amino, protein, dan fitokimia kerana kesemua ini amat diperlukan oleh tumbuhan yang bercambah untuk bertumbuh. tTauge juga kaya dengan nutrien yang diperlukan untuk kesihatan manusia.
Para penyokong diet makanan mentah mempromosikan tauge sebagai cara yang berkesan untuk meningkatkan nilai nutrien dan kebolehcernaan. Sebenarnya tauge dan kecambah-kecambah yang lain merupakan makanan yang paling padat nutriennya di dunia — kepadatan nutrien merujuk kepada jumlah nutrien per kalori. Inilah alasannya mengapa banyak orang yang makan diet kalori rendah menjadikan tauge dan kecambahan-kecambahan lain sebagai bahan utama dalam diet mereka, khususnya apabila dicampurkan untuk memudahkan pencernaan.
Ciri-ciri baru Blog CiHM
New Features!
- Links didalam Upcoming Events boleh di klik. Ini adalah untuk memudahkan ahli-ahli yang melayari blog CiHM untuk mengemas kinikan tentang akitiviti-aktiviti yang akan diadakan oleh CiHM.
- Senarai perkataan yang dipost untuk artikel "Sehari Sepatah Kata - Mari Mengenali Bahasa Tutong" telah disediakan di bawah kategori Archives.
- Untuk memberi komen post, anda boleh mengklik link yang berada di sebelah kanan bawah post tersebut.
Blog Posts
Upcoming Events
Function | Event Date |
---|---|
Belajar menguruskan jenazah | Dec |
Reminder
Tuesday, May 18, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
5 comments:
Info yang berguna untuk semua.
bnyk khasiat nya & murah serta senang di dapat
Info yg sngat baik untuk diambil perhatian dan tindakan.
foto ini di ambil dari pasar malam bsb
--Taugeh sedap disayur dengan ikan masin.
--Ada seorang kawan memberitau, siapa suka makan taugeh panjang umurnya, wallahua`lam.
--Selain daripada dimasak tumis, taugeh selalu jua dicampur ke dalam mi goreng atau soto. Taugeh sedap jua dibuat kerabu (sambal) bersama berubut dan pakis.
--Masa kami kecil, arwah bapa membuat taugeh sendiri. kacang hijau (yang dibuat bubur) direndam kemudian ditabur atas guni beras, ditutup dan disiram setiap hari sampai taugeh tumbuh, diambil dan direndam lagi dalam besen.
Post a Comment